آیت الله عباس واعظ طبسی، در سوم تیرماه سال ۱۳۱۴ در مشهد و در خانوادهای مذهبی متولد شد. پدرش، غلامرضا واعظ طبسی از روحانیون تأثیرگذار زمان خود به شمار میآمد. عباس واعظ طبسی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه به تحصیل در علوم حوزوی علاقمند شد و در سن ۱۶ سالگی با حضور در حوزه علمیه مشهد دروس مقدمات، سطح و خارج را در محضر اساتید این حوزه گذراند.
خانواده
پدر آیت الله واعظ طبسی، شیخ غلامرضا واعظ طبسی از مبلغان مشهد بود. آیت الله طبسی، در یک سالگی پدرش را از دست داد و دوران کودکی را با سرپرستی مادر پشت سر گذاشت.
اساتید
آیت الله عباس واعظ طبسی از محضر افرادی همچون محمدتقی ادیب نیشابوری، مدرس یزدی، حاج شیخ هاشم قزوینی، میرزا جواد آقا تهرانی، آیت الله میلانی، برخوردار گردید و فلسفه، فقه، اصول، کلام و سایر علوم اسلامی را نزد آنان با موفقیت آموخت.
سمتها
آیت الله عباس واعظ طبسی سمتهای زیر را در جمهوری اسلامی ایران داشتند :
- تولیت آستان قدس رضوی از انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ خورشیدی تاکنون،
- نماینده ولی فقیه در استان خراسان (رضوی، شمالی و جنوبی)
- مدیر عالی حوزه علمیه خراسان
- عضو مجلس خبرگان رهبری
- عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
تولیت آستان قدس رضوی
۲۵ بهمنماه ۱۳۵۷، توسط امام خمینی سرپرستی آستان قدس رضوی به آیت الله واعظ طبسی محول شد. دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۵۹، وی حکم تولیت آستان قدس رضوی را از امام خمینی دریافت کرد
حفاظت و صیانت از موقوفات
حضرت آیت الله واعظ طبسی از همان ابتدای شروع کار در پست سرپرستی و سپس تولیت آستان قدس رضوی مهمترین وظیفه آستان قدس رضوی را حفاظت و صیانت از موقوفات امام رضا اعلام کرد؛ و در طول دوران تصدی پست تولیت آستان قدس رضوی با حفظ و حراست از اموال آستان قدس رضوی این را ثابت کرد.
موقوفات
آیت الله عباس واعظ طبسی در تاریخ ۵ جمادی الاخر ۱۴۲۴ق برابر با ۱۳/۰۵/۱۳۸۲ یک باب کتابخانه و حسینیه امام رضا، واقع در کوچه ناظر مشهد مقدس را- که مشتمل بر چندین پلاک بوده را تجمیع و به صورت یک باب ساختمان حسینیه و کتابخانه که دارای دو سالن در طبقات زیرین و همکف و ۵ دستگاه واحد مسکونی در ۳ طبقه احداث گردیده است- جهت تعظیم و ترویج شعائر مذهبی و تقویت مبانی دینی، به ویژه برگزاری مجالس تبلیغی و ترویجی در ماه رمضان و محرم و صفر و مناسبتهای اعیاد و موالید و وفیات پیامبر اسلام، فاطمه دختر پیامبر اسلام و امامان شیعیان وقف آستان قدس رضوی کرد.
تولیت فقید آستان قدس رضوی در سال ۱۳۷۸ یک مجتمع مسکونی ثامن الائمه(ع) در اراضی خایقان مشهد، خیابان شهید موسوی قوچانی، مشتمل بر ۲۳۸ واحد مسکونی را وقف به طلاب علوم دینی کرد.
درگذشت
او روز جمعه ۷ اسفند ۱۳۹۴ پس از شرکت در انتخابات، دچار عارضه مغزی و وقفه تنفسی شد و به اورژانس بیمارستان امام رضا مشهد انتقال داده شد. سرانجام پس از یک هفته فرورفتن در کمای عمیق، در ساعت ۲ بامداد روز جمعه چهاردهم اسفند ۱۳۹۴ در سن ۸۰ سالگی درگذشت. در پی درگذشت او، سه روز عزای عمومی در خراسان اعلام شد و ادارات و مدارس مشهد شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ تعطیل شد. مراسم تشییع جنازه و خاکسپاری او ساعت ۹ صبح، شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۴ برگزار شد. سید علی خامنهای بر پیکر وی نماز خواند و سران سه قوه در این مراسم حضور داشتند. او در رواق توحیدخانه در حرم امام هشتم شیعیان به خاک سپرده شد.